Sosiale konsekvenser ved kunstig intelligens i helsesektoren.

Sosiale konsekvenser ved kunstig intelligens i helsesektoren.

Hvilke sosiale konsekvenser kan vi få i helsesektoren om kunstig intelligens erstatter jobbene til for eksempel sykepleiere og helsefagarbeidere? Vi har allerede systemer på sykehjem og omsorgsboliger som gjør det lettere for helsepersonellet å strekke til. For eksempel alarmsystemer. Dette er en oppfinnelse som er en trygghet for både pasient/beboer og helsepersonell. De sier at «vi alltid vil trenge helsepersonell» og at det er en safe utdanning å ta, men hva om kunstig intelligens tar over disse jobbene? Tenk hvor mange arbeidsledige vi hadde fått da. Og er det i det hele mulig at kunstig intelligens kan gjøre alle oppgaver som en autorisert sykepleier kunne gjort?

Hvis vi tar for oss et sykehjem, med mange eldre som ikke alltid har så mange som kommer på besøk, mange er ensomme. Hvordan hadde det vært for dem om helsepersonellet hadde blitt erstatter av roboter? Det er en skummel tanke. For det første er dette helt ukjent for de eldre. Mange hadde nok blitt redde og ikke minst forvirret. Hvordan skal vi lære roboter å kjenne hver eneste pasient? Lære dem å forstå alle sykdommer og forskjellige psykiske lidelser? Og er det i det hele tatt mulig at en robot erstatter et menneske når det kommer til omsorg? Jeg er skeptisk. Kunstig intelligens kan gjøre hverdagen enklere i mange tilfeller- om det blir brukt riktig selvfølgelig, men jeg tror ikke det kan erstatte mennesket. Selv om det er slik at roboter blir smartere og smartere for hver dag som går. De blir lært opp til å bli mest mulig like oss mennesker. Kult men også litt skremmende.

Kunstig intelligens vil endre helsetjenesten | Tidsskrift for Den norske  legeforening

Når dette er sagt kan jo kunstig intelligens bidra til mye bra. Se for deg at du får en robot installert hjemme hos deg, slik at du kan bo lengre hjemme isteden for å flytte på sykehjem. En som vasker, rydder og lager mat. Gjør alt det praktiske og passer på at du ikke skader deg. Varsler deg om når du skal ta medisinene dine og hjelper deg med stell. Er ikke dette helt fantastisk? Dette vil det nok vær veldig delte meninger om. Men et system som kan gjøre det mulig for folk å bo lengre hjemme er ikke dumt. Men kan en robot erstatte en hånd å holde i? Det jeg vil frem til her er at kunstig intelligens kan være bra for mye, men folk flest ønsker omsorg fra ekte mennesker. Det er hvertfall det jeg tenker nå, det kan være at noe får meg til å endre mening om noen år. At vi trenger å bli litt mer «kjent» med det. Det er jo helt nytt. Vi er vant med mye forskjellig teknologi rundt oss, men det at vi kan lære maskiner til å bli mest mulig like oss mennesker er relativt nytt.

Konklusjonen er at kunstig intelligens kan være til stor hjelp i helsesektoren. Med dette tenker jeg på systemer som gjør det lettere å holde pasienter trygge som smarte sensorer og trygghetsalarmer. Dette gjør hverdagen enklere for mange. Så lenge ikke maskiner tar over for det virkelige mennesket og omsorgen pasientene trenger.

Kilder:

https://forskersonen.no/aldring-etikk-filosofi/kan-vi-bruke-kunstig-intelligens-for-a-gi-ekte-omsorg/1593773

Bilde lånt fra: https://tidsskriftet.no/2019/09/leder/kunstig-intelligens-vil-endre-helsetjenesten

-Ida

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *