Hva kan VR egentlig brukes til?

Hva kan VR egentlig brukes til?

Du har nok hørt om VR før, kanskje til og med testet det ut selv? Mange forbinder VR med spill-opplevelser, men nå er det på vei til å bli så mye mer. Blant annet kan det brukes til å behandle angst og fobier som vi lærte litt om i forelesningen med Arne Krokan. Noe som jeg syns var veldig interessant.

Behandling av fobier med Virtual Reality

Måten VR briller kan behandle fobier og psykiske lidelser er at du kan oppleve situasjoner gjennom VR brillene, slik at du kan oppleve det som gir deg angst i en virtuell verden. Dette gir deg sjansen til å avbryte det hele om det blir for mye, slik at du kan ta det helt i ditt eget tempo. Det gir deg mulighet til at du kan bli vandt med for eksempel sosiale situasjoner som i utgangspunktet skremmer deg. Med denne metoden kan du utsette deg selv for situasjoner du frykter på en trygg måte, enten det er flyskrekk, høydeskrekk, angst for forskjellige dyr og insekt, angst for å holde taler eller klaustrofobi. Det er mindre skummelt å kaste seg ut i en situasjon når du vet at du kan avslutte det hvis det blir for mye for deg. På denne måten kan du litt etter litt behandle psykiske lidelser og fobier ifølge multisenter-RCT-studie i Nederland som viser veldig gode resultater med bruk av Virtual Reality. Her hadde personer med alvorlige psykiske lidelser fått behandling med hjelp av VR. Blant annet en som får behandling for angsten han opplever i sosiale situasjoner. Med VR kan han bli plassert i hvilken som helst situasjon, alt fra store kjøpesenter til mindre butikker, trikk, buss, fly osv. Du kan også velge hvor mange folk det skal være til stede. Det som er veldig interessant med dette er at kroppen reagerer selv om selve situasjonen ikke er virkelig. «-Resultatene er gode. VR oppleves virkelig nok til å fremkalle angst, men uekte nok til at deltakerne takler å utsette seg for det. Etter en periode med flere behandlinger, ble paranoia faktisk redusert,» sier forskningsprosjektet De Jager.

VR kan bli brukt til så utrolig mye, og muligheten er stor innen netthandel. Noe annet som jeg syns var veldig praktisk var at det kan bli brukt til visninger av hus, leiligheter, hytter osv. Tenk hvor mye tid vi kan spare når vi er på boligjakt. Hvert fall hvis du ser på hus i andre byer eller land. Det er jo genialt! Så slipper vi å fly over land og strand for en visning. Du kan rett og slett være i ditt eget hjem, ta på deg noen briller og vipps så er du på visning i en helt annen by. Noe annet som er kult med VR er nettshopping, her kan vi spare oss for mange returer. Det er nok også lettere for folk å kjøpe på nett når de får «prøvd» produktet på først, det kan være alt fra klær til briller. Det er jo perfekt nå i korona tiden når folk blir anbefalt å holde seg mest mulig innendørs, men også sånn generelt. Det gjør nettshopping mye lettere for oss.

Kilder: https://www.napha.no/vr_nederland_terapi/

https://www.privatpsykologene.com/post/behandling-av-fobier-med-virtual-reality

bilde fra: https://www.privatpsykologene.com/post/behandling-av-fobier-med-virtual-reality

-Ida

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *