Kan filterbobler og ekkokammre påvirke samfunnsutviklingen på en negativ måte?

Kan filterbobler og ekkokammre påvirke samfunnsutviklingen på en negativ måte?

Heihei, i dagens blogginnlegg skal jeg gi dere en liten forklaring på hva filterbobler og ekkokammre er, og hvordan dette påvirker oss.

Filterbobler

En filterboble er på en måte ditt eget lille univers på internett. Det er tilpasset deg personlig. Filterboblen påvirkes av hvem du er, hva du gjør, hva du søker på og hvilke linker du trykker på via sosiale medier for eksempel Facebook og Instagram. Men tingen er- du får ikke velge hva som skal være der, det er ute av din kontroll. Du får heller ikke se informasjonen som blir «utelatt». Så filterbobler er på en måte et resultat av disse algoritmene. Du får nødvendigvis ikke opp hva du ønsker eller trenger å se, men det som er «tilpasset» til deg. Hvis jeg googler «Spania» for eksempel, så får jeg opp en del strender og feriedestinasjoner. Det er ikke slik at alle får opp det samme selv om vi søker på samme ord. En annen person får gjerne opp fotball, politikk, eller historiske bygninger, alt dette er nøye tilpasset hver enkelt person.

Skjermbilde av google.

Ekkokammre

Hva er egentlig et ekkokammer? Fenomenet blir brukt sammen med filterboble. Når vi har fått tilpasset vår egen filterboble så blir vi på en måte fanget i et ekkokammer. Grunnen til at det kalles ekkokammer er fordi vi hele tiden får opp den samme informasjonen, akkurat som et ekko. Vi kan ta politikk som et eksempel. Hvis du holder med Høyre vil du få opp alt som er bra med Høyre, fordi algoritmene har fanget opp at dette er noe du liker. Men hvis andre partier gjør ting som er bra, så vil du nødvendigvis ikke få opp dette, fordi det blir filtrert bort. Dette gjør at vi kan få litt tunnelsyn, vi blir på en måte fanget. Når vi hele tiden får samme informasjon vil meninger, tanker og holdninger bli forsterket, da blir det også vanskeligere for oss å komme med innvendinger.

Hvordan påvirker dette digital markedsføring?
Filterbobler og ekkokammre påvirker digital markedsføring i stor grad. Filterbobler gjør slik at vi får opp annonser av ting som faktisk er tilpasset oss (altså produkter og tjenester som vi har interesse for), ganske smart måte å markedsføre på. Du har kanskje lagt merke til at om du googler et produkt eller en tjeneste vil det som regel ikke ta veldig lang tid før du får opp annonser på Instagram om samme eller lignende produkt. I senere tid kan vi si at filterbobler er mye av grunnlaget for hele den digitale markedsføringen, spesielt når det kommer til betalte annonser. Jeg tenker at det er lønnsomt for bedrifter å ha en slik funksjon, sånn at de kan tilpasse markedsføringen til hver enkelt. Det hadde ikke vært særlig lønnsomt om vi fikk opp annonser av produkter som vi har null interesse for. Når det kommer til ekkokammer vil kunden bli eksponert for samme type annonser hele tiden, noe som enten kan føre til at kunden til slutt kjøper dette produktet, men det kan også virke negativt på kunden i den forstand at det blir irriterende i lengden. Dette er helt avhengig av hvor stor interesse kunden har for produktet eller tjenesten. Ekkokammer kan også være negativt med tanke på at du blir eksponert for samme type informasjon, og du vet ikke hva som blir filtrert bort. Dette kan føre til at du kan få ganske sterke meninger og holdninger om en sak som du kanskje ikke vet begge sider av. Etter at jeg lærte dette er jeg mer kritisk til hva som kommer opp på skjermen min.

-Ida

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *